library > 2017

Student Accommodation, Winter Street

Sheffield

The site occupies an elevated position to the North West of Sheffield City Centre, it’s context bearing heavily on the final proposals.

An “L” shaped plan generates two wings of accommodation which echo the historic building line and enclose an external courtyard. The tower rises to 16 storeys on Winter Street, it’s proportion and orientation presenting a slender profile when viewed from the South East. The second wing steps down to five storeys in respect to the height and scale of the neighboring Victorian Hospital complex. The resulting roof terrace provides additional outdoor amenity space for residents.

Indoor amenity facilities are concentrated on the lower two floors to maximise activity at street level.

The façade proposals seek to present an honest reflection of the residential functions behind. A column and beam approach is adopted for the façade modelling whereby the structural grid is reflected in the fenestration, with deep revealed brick pillasters rising through the height of the building and floors expressed at alternate levels.

The selection of a grey facing brick serves as a transition from the traditional building forms and materials to the West and the eclectic mix of materials and styles to the East and the City Centre